Hírek
2016. Szeptember 15. 13:11, csütörtök |
Belföld
Forrás: TriVial
Ismét Tokaj-Hegyaljára költözik a csúcsgasztronómia
Különleges gálavacsorán szolgálják fel a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira által készített egyedi fogásokat a tarcali Andrássy Rezidencián szeptember 23-án.
Az idén 13. alkalommal megrendezett Tokaji Ősz programsorozatának nyitányaként rendezett gálavacsora az év borgasztronómiai eseményének ígérkezik a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján.
Tokhal filé, lazacpisztráng, fácánmell és borjúgerinc – csak néhány összetevő abból a különleges ízválogatásból, amelyet a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira és Takács Gábor az Andrássy Rezidencia executive séfje személyesen álmodtak meg a Tokaji Ősz programsorozatának nyitányaként rendezett gálavacsorára. A tokaj-hegyaljai exkluzív gasztronómiai élménynek a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa ad otthont, a különleges fogásokat pedig a Bacsó András a Tokaj Oremus főborásza, az idei Borászok Borásza díj nyertese által ajánlott borok teszik majd tökéletessé.
Az esemény legfőbb célja a helyi kultúra és gasztronómia összekapcsolása, hiszen ezek nem függetleníthetők egymástól – mondta Miguel Vieira. A 2008 óta Magyarországon dolgozó sztárséf szerint egyre fontosabbá válnak a vidéki éttermek is a hazai csúcsgasztronómia szempontjából. Az ételkultúra fejlődésének természetes folyamata, hogy a főváros után a gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező régiókban is megjelennek a minőségi fogásokat kínáló éttermek és események. Vieira hitvallása szerint a csúcsgasztronómiának a szezonalitáson kívül ma már figyelembe kell vennie a helyi kultúrát, a hagyományokat és az alapanyagokat is. Ehhez megfelelő alapot jelent, hogy az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül a hazai beszállítók. Közülük mind többen értik meg a hosszú távú partnerség jelentőségét és a csúcsgasztronómia igényeit, ami elsősorban a folyamatosan kiemelkedő minőségű alapanyagokat jelenti – legyen szó mangalicáról, őzről, gombáról, spárgáról, mézről vagy éppen gyökérzöldségekről. A bor pedig legalább olyan fontos, mint maga az étel – hangsúlyozta a séf, aki szerint egy komoly borkultúrával és -történelemmel rendelkező régióban az ételnek kell „alkalmazkodnia” a helyi tradíciókhoz. Az összeállított menüsornak így a helyi különleges borokkal együtt kell különleges élményt nyújtania. A helyi ízvilág (át)értelmezéséhez először a kultúrát kell megismerni, ami pedig leginkább az országon belüli utazásokon és kóstolásokon keresztül érhető el Vieira szerint.
A lokális ízek bemutatása – szoros együttműködésben a helyi termelőkkel – kiemelten fontos küldetés az Andrássy Rezidencia számára, nemcsak a borok, de az ételek terén is – tette hozzá Takács Gábor Executive Chef. A szálloda szakemberei rendszeresen dolgoznak helyi, kézműves termelőktől beszerzett alapanyagokkal. A termékeket rendszeresen tesztelik, újbóli és újbóli kóstolásokkal derítik fel az új és egyedi ízeket. Az Andrássy Rezidencia a’la carte étlapjának palettáján a Zempléni Sajtmanufaktúra termékei mellett így többek közt helyi mangalicatermékek és Tokaji lekvárok is megtalálhatók. A gálaest menüjéről az elképzelések többszöri egyeztetéseken találtak egymásra, mind a borok kiválasztása, mind az ételek összeállítása során, a végleges menü összeállításához az Andrássy Rezidencia testvérszállodáinak – az Accent Hotels-lánc tagjai – séfjei is jelentősen hozzájárultak.
A csúcsgasztronómia és a tokaj-hegyaljai hagyományok különleges találkozására szeptember 23-án 20 órakor kerül sor a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szálloda télikertjében.
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 01. 07:49, péntek | Belföld
Nagy Márton: külső tényezők húzzák vissza a magyar gazdaságot
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől függő szektorok teljesítménye pozitív, a magyar gazdaságot külső tényezők, elsősorban a német járműipar visszaesése miatt érik sokkok
2024. November 01. 07:46, péntek | Belföld
Orbán Viktor: Magyarország egy konzervatív sziget az európai liberális óceánban
Magyarország az Európai Unió (EU) számos más tagállamával szemben nem engedte be az idegen kultúrához tartozó embereket, családbarát politikát folytat és egy konzervatív sziget az európai \"liberális óceánban\"
2024. Október 31. 07:59, csütörtök | Belföld
Közgazdász: a német gazdaság gyengélkedése jelentős mértékben fogta vissza a magyar ipari termelést
2024. Október 31. 07:58, csütörtök | Belföld
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: temetőben járva gyújtsanak gyertyát katonaelődeink emlékhelyénél is!
A honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán közzétett videóban kért mindenkit, csatlakozzon a kezdeményezéséhez: temetőben járva gyújtsanak gyertyát katonaelődeink emlékhelyénél is.